Što znači 3-struko ostakljenje i komore kod prozora te zašto su oni važni

Prilikom kupnje stana svi nam govore da provjerimo tehnički opis zgrade i stana kako bi znali njihove osnovne karakteristike.  Znamo li čitajući tehnički opis, što ti silni tehnički pojmovi znače i zašto su oni važni?

Danas nema tiskovina niti web portala koji  svakodnevno ne govore o energetskoj učinkovitosti  i zašto je ona važna. Spominju se pojmovi vezani uz zgrade, stanove, kućanske aparate, žarulje i sl.

3-struko-ostakljenje-i-komore-kod-prozora-te-zasto-su-oni-vazni-PVC-prozori 3-struko ostakljenje i komore kod prozora – PVC prozor je zapravo sistem koji se sastoji od stakla i profila.

Energetska učinkovitost kod prozora i balkonskih vrata

Osnovna funkcija prozora je da štiti stan od vanjskih atmosferskih utjecaja, zimi štiti od hladnoće, ljeti od topline, štiti od kiše, vjetra, snijega, a istovremeno  omogućava provjetravanje.

Prozori i balkonska vrata moraju omogućiti smanjenje gubitka topline i onemogućiti pojave kondenzacije s unutarnje strane prozorskog sistema.

Pojavom trenda za što većim staklenim površinama radi maksimalne osvijetljenosti stambenih prostora, na konstruktere  ovih elemenata stavljeni su nikad teži i nikad važniji zadaci.

3-struko ostakljenje i komore kod prozora

Prozor je zapravo sistem koji se sastoji od stakla i profila.

Gledajući u povijesti prvi PVC prozori proizvedeni su  50 –tih godina 20 stoljeća. Od tada razvojni put u tehnologiji prozora prošao je veliki put, a  sve u svrhu što manjih toplinskih gubitaka koji dovode do manjih računa za grijanje.

U samim počecima proizvodnje prozora koristilo se jednostruko staklo, a danas se već ugrađuju prozori s trostrukim ostakljenjem.

Dvostruko i trostruka ostakljenja se vežu uz pojam izo staklo, odnosno izolacijsko staklo, a sastoje se od dva ili tri float stakla.

Izolacijsko staklo je termin koji se odnosi na sistem koji zajedno s profilom čini cjelinu prozorske jedinice ili balkonskih vrata.

Prozor s izo staklom,  je sistem koji se sastoji od dva panela float stakla koja su strojno fiksirana unutar PVC profila, razdvojena distancerom u kojima je zračni prostor najčešće ispunjen argon plinom koji doprinosi boljoj toplinskoj i zvučnoj izolaciji prozorske jedinice.

Standardna širina izo stakla = staklo od 4mm float stakla – 16mm zrak – 4 mm float staklo.

Pravila o komorama i staklima

Što više stakala to je bolja toplinska izolacija, a računi za grijanje su manji.

Kako bi se dodatno smanjilo odavanje topline iz prostorije koristi se niskoemisivno odnosno „low E“ staklo čija  je jedna strana premazana tankim slojem metalnog oksida.

Po pravilu premaz se uvijek nanosi na stranu stakla prema unutrašnjosti sistema kako se ne bi oštetio. A sam panel se po ničemu ne razlikuje od float stakla. U odnosu na obično izo staklo ovo staklo smanjuje energetski gubitak od 60 %.

Kao što je staklo trebalo proći razvojni put to isto je trebao proći i prozorski profil. Kod PVC i aluminijskih profila, profil se sastoji od komora koje imaju ulogu termoizolacije. Komore su specijalno dizajnirane pregrade unutar profila  koje služe za formiranje zračne zavjese koje sprečavaju odvajanje toplinske ili rashladne energije iz prostorije.

Pravilo je što je više komora i stakala to je bolja toplinska izolacija.

Dakle osim što prozor treba biti elegantan i lijep treba imati i što bolje energetske karakteristike.

U naše  objekte u Rijeci i Zagrebu ugrađeni su PVC prozori s trostrukim ostakljenjem i sa 6 komora kako bi našim kupcima osigurali ugodno i kvalitetno stanovanje. Naše raspoložive stanove možete potražiti na www.nivogradnja.hr

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije