Spavaća soba

Spavaća soba je prva prostorija koju ugledate ujutro i posljednja koju vidite noću, stoga bi njezin izgled i ugođaj u svako doba morali poticati smirenost i blagostanje.

Za razliku od drugih zajedničkih prostorija, spavaću soba većinom ne pokazujemo strancima, pa za nju zaista možete izabrati namještaj i opremu po vlastitoj želji.

spavaća soba Udobnost i izdržljivost kreveta važniji su od oblika i stila.

Spavaća soba

Kakva god bila kvaliteta uređenja interijera, sam je krevet daleko najvažniji element u sobi. Kakvoća kreveta će utjecati na vaš san, stoga prvenstveno dajte izbor krevetu i izaberite najbolji koji si možete priuštiti.
Ako ima mnogo mjesta, spavaće se sobe mogu namjestiti raskošno, a ako soba nije velika izbjegavajte složene oblike, nametljive uzorke i zagasite tonove.

Kako najbolje iskoristiti prostor u spavaćoj sobi

Oblik i veličina spavaće sobe nameće izbor namještaja i opreme koji dolazi u obzir.
Vidite je li soba ima udubljenja ili niše gdje biste mogli ugraditi ormare u ravnini zida?
Biste li dodatni prostor mogli stvoriti ugradivši krevet koji se kad nije u upotrebi sklapa u zidni ormar?
Je li soba dovoljno velika da u njoj predvidite prostor za opuštanje sa sofom i stolićem?

Krevet

Udobnost i izdržljivost kreveta važniji su od oblika i stila. Duljina kreveta za svaku pojedinu osobu treba biti jednaka tjelesnoj visini + 25 cm.
Sa svake strane kreveta treba predvidjeti cca 60 cm kako bi se moglo normalno pristupiti krevetu.
Kupite najkvalitetniji madrac koji si možete priuštiti jer će te na taj način osigurati sebi kvalitetan odmor.
Kupite krevet koji si možete dopustiti- uskoro ćete uživati u njegovim prednostima.

Namještaj uz krevet

Vaš će izbor pokućstva za spavaću sobu ovisiti o tome koje stvari volite imati pri ruci. Otvoreni ormarići ili stolići dostatni su za jednostavnu svjetiljku i nekoliko knjiga. Ako želite kraj sebe imati sat, svjetiljku, radio, toaletni pribor i lijekove , onda je pogodnija škrinja ili ormar s ladicama i vratima koji predmete skrivaju od pogleda i sprečavaju skupljanje prašine. Što god izabrali, element za spremanje pokraj kreveta trebao bi biti čvrst, lako pristupačan i jednake visine kao i krevet.

Ormari

Po osobi treba osigurati oko metar prostora za ormar. Male prostorije zahtijevaju maksimalnu štednju prostora, pa su poželjni ormari duž cijele stijene.

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije