Biljke za stan

Biljke ne samo što su ukras u stanu već i djeluju na naše zdravlje, pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres i šire pozitivnu energiju

biljke-za-stan.

Biljke za stan

Ukoliko ste zainteresirani za uzgoj ukrasnih biljaka u svom stanu, a nemate previše vremena, predlažemo vam nekoliko vrsta koje ne traže puno vaše pažnje i izuzetno su otporne.

Filodendron

Jedna od najviše uzgajanih sobnih biljaka. Izrazito je otporna i lako uspijeva u raznim ambijentima. Potrebno joj je malo svjetla te može uspijevati i u tamnijim dijelovima sobe.

Idealno ju je postaviti pored prozora, ali na mjesto gdje zrake svjetlosti nisu u direktnom kontaktu s njom.

Ako listovi požute znači da je bila previše izložena sunčevim zrakama.

Biljke za stan - filodendron

 

Dracena

Jedna od vrlo zahvalnih biljaka. Potrebno ju je staviti u svijetli dio prostorije, ali dalje od direktnog sunca. Idealna temperatura je od 17-27 C. Ovisno od vrste može narasti od 1 do 3 m. Biljke treba zalijevati jednom tjedno s malo vode.

Dracena sanderiana poznata je i kao sretni bambus. Iako je uvriježeno mišljenje da je zaista riječ o bambusu, ova biljka nije ni u kakvom rodu s pravim bambusom.
Savjet: Ukoliko postane previše visoka, odrežite gornji dio.

Biljke za stan - dracena

 

Paprat

Paprat traži dosta veliku vlagu u prostoriji i potrebno ju je redovito zalijevati, a lišće prskati vodom. Ne traže puno svjetla, ali isto tako ne smiju biti ni u mračnom dijelu sobe.

Ima preko 12 tisuća vrsta paprati i rasprostranjene su svuda po svijetu.

Neke od najzastupljenijih su: Adiantum cuneatum, Asplenium nidus, Nephrolepis exaltata

Biljke za stan -paprat

 

Zeleni ljiljan

Jako dobro pročišćava zrak, a jako je jednostavan za uzgoj. Vrsta s potpunim zelenim lišćem je pogodna za prostore s malo svjetlosti, dok je uobičajenijoj vrsti šarenih, bijelo-zelenih listova potrebno više svjetla.

Ne traži puno svjetla, ali ne voli izravno svjetlo. Ljeti ju je potrebno zalijevati 2 puta tjedno, a zimi 1x tjedno.

Ako primijetite da su listovi žuti znači da joj nedostaje vlage. Prihranite je jednom mjesečno vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo.

Biljke za stan zeleni ljiljan

 

Begonija

Postoji oko 1000 različitih vrsta Begonije. Omiljene su zbog ukrasnog lišća, a neke vrste i zbog cvjetova žarkih boja. Najpoznatije vrste su Rex, Elatior i Semperflores, gomoljasta begonija, carska begonija, viseća begonija, Lorenska begonija. Begonia Rex nema cvijet već predivno lišće u obliku srca koja dolaze u raznim bojama. Zimi se trebaju zalijevati jednom tjedno, a ljeti dva puta tjedno.

Prilikom polijevanja jenom mjesečno treba se u vodu staviti i tekuće gnojivo.

begonija

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije