Čišćenje sifona i odvoda

Ukoliko se sifoni i odvodi redovito ne održavaju, mogu se pojaviti neugodni mirisi, stoga je važno redovito ih održavati.

Čišćenje sifona i odvoda sifoni i odvodi

Prvi znakovi koji ukazuju na začepljenje sifona ili odvoda je voda koja sporo odlazi iz sudopera, kade ili bilo kojeg drugog odvoda.

Čišćenje sifona i odvoda

Sustav odvodnje je neophodan dio svake zgrade, a služi za odstranjivanje otpadnih voda iz naših domova.

Svakodnevnim korištenjem vode za razne potrebe u kućanstvu (pranje suđa, pranje rublja, održavanje higijene i sanitarni čvorovi) stvaramo velike količine otpadnih voda koje prolaze kroz naše odvodne cijevi.

Problem nastaje kada se u cijevima, zbog bacanja neadekvatnog sadržaja,  natalože naslage i one postanu manje prohodne ili potpuno neprohodne, tj. začepljene, a iz njih se mogu širiti i neugodni mirisi. Razlog začepljenih odvoda najčešće su obloge od masti i sapuna, pomiješane s kosom, nečistoćom i tekstilnim vlaknima.

Prvi znakovi koji ukazuju na začepljenje je voda koja sporo odlazi iz sudopera, kade ili bilo kojeg drugog odvoda.

Kako bi spriječili začepljenje odvoda, preporučujemo da učinite sljedeće:

  1. Redovito čistite zaštitni poklopac sifona (na sudoperu, umivaoniku, kadi i sl.) a možete postaviti i dodatnu zaštitnu mrežicu sa sitnim rešetkama na kojoj će se zadržati ostaci hrane, kosa i ostala nečistoća. Takve mrežice možete nabaviti u inačicama od plastike ili nehrđajućeg čelika.
  2. Pripazite da ne bacate u odvod sudopera ostatke hrane, ulja, taloga kave i sl.
    Tako ćete spriječiti stvaranje naslaga na unutarnjim dijelovima cijevi i spriječiti začepljenje.
  1. Barem jednom u 6 mjeseci preventivno očistite odvode.

Odvode možete očistiti raznim kemijskim sredstvima za čišćenje odvoda koja su dostupna u svim trgovinama. Takva sredstva su vrlo učinkovita ali sadrže razne agresivne tvari pa prilikom njihove primjene morate dobro zaštititi (koristiti zaštitne rukavice i po mogućnosti zaštitnu masku).

Možete također koristiti prirodna sredstva za čišćenje poput alkoholnog octa, sode bikarbone, sok od limuna i sl. koji osim što nisu štetni za zdravlje, ne štete ni okolišu.

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije