Kako spriječiti pojavu vlage i plijesni u svom novom stanu

Iako se pojam vlage često povezivao sa starim i slabo izoliranim stanovima, do njene pojave može doći i u novoizgrađenim stanovima, s kvalitetnom toplinskom izolacijom.

pojava-vlage-i-plijesni-u-svom-novom-stanu--vlaga-plijesen

Kako spriječiti pojavu vlage i plijesni u svom novom stanu

Vlaga se počinje pojavljivati dolaskom hladnijeg vremena (jesen i zima).

Razlog pojave vlage u novom stanu su prije svega hladni zidovi, osobito kod objekata koji još nisu kompletno naseljeni.  Osim zidova, na povećanje vlage u stanu utječu i svakodnevne aktivnosti stanara kao što su kuhanje, tuširanje, sušenje rublja i sl.

Prvi znakovi, koji upućuju na prekomjernu količinu vlage u stanu, su zamagljena prozorska stakla.

Ukoliko ne počnete s rješavanjem problema, s vremenom će nakupljena vlaga dovesti do pojave plijesni i gljivica.

Kako bi spriječili tj. smanjili pojavu vlage bitno je održavati pravilnu mikroklimu (temperatura  i vlažnost zraka) u stanu, a to možete ako se budete pridržavali 3 vrlo jednostavna pravila:

 1. Stvarajte manje vlage
 2. Često provjetravajte stan
 3. Kontinuirano grijte stan

 Kako ne bi došlo do povećanja vlage prilikom obavljanja vaših dnevnih aktivnosti  učinite sljedeće:

 • Prilikom kuhanja obavezno stavite poklopac na posudu kako bi smanjili širenje vodene pare po prostoru i ukoliko imate napu, obavezno je uključite
 • Prilikom tuširanja ili kupanja obavezno uključite ventilaciju. Još je učinkovitije ako ventilaciju uključite cca 15 min prije tuširanja i ostavite da radi još cca 15 min nakon tuširanja
 • Ako je moguće, izbjegavajte sušenje rublja zimi u stanu (ono znatno povećava vlažnost zraka).  Za vrijeme suhog i sunčanog vremena koristite loggiu, terasu i sl.

Kako bi kvalitetno prozračili stan učinite sljedeće:

 • Stan treba prozračivati 1-2 puta dnevno po 5-10 min i to širom otvorenih prozora. Tako ćete omogućiti kvalitetnu izmjenu zraka. Otvaranjem prozora na kip se to ne može postići, već ćete samo ohladiti zidove oko prozora i tako omogućiti stvaranje još više vlage.
 • Prostorije u kojima sušite rublje provjetravajte više puta na dan
 • Prozračivati kod svakog vremena (i po kiši), a kod hladnijeg vremena kraće. Kod hladnijih vanjskih temperatura, vlaga će svejedno izaći iz prostorije.
 • Radi pravilne cirkulacije zraka uz vanjske zidove, namještaj treba odmaknuti od zida barem 3-5 cm te osloboditi uglove zidova ili ako je moguće uopće ne stavljati namještaj na vanjski zid.

Stan morate grijati kontinuirano. Kako bi održali optimalnu temperaturu zraka, učinite sljedeće:

 • Boravišne prostorije i kuhinju preporučujemo grijati na 20-22 °C, kupaonicu na 21 °C, spavaonice ne manje od 14 do 16 °C.
  Nemojte isključivati grijanje za odsutnosti, neka temperatura bude barem na 15 °C
 • Relativna vlažnost zraka mora biti 40 do 60 %

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije