Narodno Sveučilište Dubrava

Narodno sveučilište Dubrava jedan je od najaktivnijih i programom najbogatijih kvartovskih kulturnih centara u Zagrebu.

Smjestilo se u samom centru Dubrave, na adresi Dubrava 51a, na dohvat ruke svim njenim stanovnicima. Od Nivogradnjinog novog projekta Poljanice udaljeno je samo dvije tramvajske stanice.

Osnovano još 1958. ima dugu tradiciju obogaćivanja kulturnog života i obrazovanja stanovnika Dubrave.

Danas Narodno sveučilište Dubrava nudi pregršt programa za velike i male od kojih izdvajamo najzanimljivije:


Tečajevi

Radionica za brže čitanje i čitanje s razumijevanjem

Na tečaju se radi tehnika sažimanja teksta, tehnika koncentracije, osnovne i napredne tehnike brzog čitanja, tehnike brzog čitanja s primjenom na stručnu literaturu te interpretacija.

Tečaj je primjeren djeci koja imaju problema s čitanjem i razumijevanjem pročitanog teksta.

Program Super učenje namijenjen je djeci koja imaju problema s učenjem i pamćenjem.

Folklorna igraonica

Folklorna igraonica program je za najmlađe gdje se, kroz igru, susreću s prilagođenim folklornim plesovima, igrama te dječjim brojalicama.
Tu djeca razvijaju i njeguju svoju tradicijsku baštinu te upoznaju hrvatske nošnje.

Dječji folklor

Dječji folklor obuhvaća učenje narodnih plesova, pjesama i igara iz cijele Hrvatske, te mu je svrha upoznavanje djece s izvornim folklorom.

Tamburaški ansambl Dubrava

Tamburaški ansambl Dubrava djeluje u dvije skupine – početnici i napredni. Programom se potiče vrednovanje, očuvanje i razvijanje glazbenih znanja i vještina sviranja na tradicijskim glazbalima u urbanim prostorima.

Keramika

Tečaj izrade keramičkih predmeta od jednostavnih do složenih formi, pri čemu polaznici razvijaju maštu, logičko i apstraktno mišljenje, te finu motoriku ruke.

Kiparska radionica omogućava polaznicima upoznavanje s likovnim pojmovima volumena, plohe i kompozicije kroz praktičnu vježbu modeliranja reljefa od gline.

Mala škola primijenjenih umjetnosti

Ovaj tečaj omogućava polaznicima usvajanje različitih crtačkih, slikarskih, grafičkih i kiparskih tehnika koje se zatim mogu primjeniti za izradu različitih uporabnih predmeta, inspiriranih godišnjim dobima i važnijim obljetnicama.

Mala škola ilustracije i stripa

Mala škola ilustracije i stripa doprinosi boljem razumijevanju devete umjetnosti kroz niz likovnih radionica koje potiču djecu osnovnoškolske dobi da bolje upoznaju povijest stripa kao i proces izrade zajedničke slikovnice.

U sklopu škole crtanog filma Dubrava djeluje početna i napredna skupina.

Kroz ušicu igle – početni napredni tečaj šivanja

Početni tečaj šivanja omogućava nam upoznavanje sa šivaćim strojem, vađenje krojeva iz krojačkih časopisa i šivanje prema predlošku dok na naprednom tečaju možemo skrojiti i sašiti vlastitu klasičnu košulju.

Programi crtanja i slikanja namijenjeni su svim zainteresiranima od 6 do 99 godina.

Rukotvornica predmeta od šibe, slame i rogoza

Program obuhvaća savladavanje stare tradicijske vještine izrade predmeta svakodnevne uporabe poput košara, torba, cekera i slično od biljnih tvari – grana, trave i lišća.

Hekleraj

Radionica heklanja ili kukičanja nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika pletenja uz pomoć kukice ili heklice. Vrijeme provedeno na radionici pruža odmak od ubrzane svakodnevice, opterećene dodatnim stresom, te nudi odmor u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi učenja druženja.

Naše čipke – naš ponos

Edukacija izrade čipke na iglu koja nas ujedno upoznaje s nastankom i povijesnim razvojem čipkarskih tehnika u okviru tradicijskog rukotvorstva očuvanog do današnjih dana u hrvatskim krajevima.

Radionica zlatoveza

Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira.

Glazbeni tečajevi

Tečaj glasovira prati program osnovne glazbene škole, ali može uključivati i sviranje različitih popularnih melodija.

Uz tečaj gitare koji obuhvaća sviranje pop i rock melodija te svladavanje durskih i molskih kvintakorda i septakorda, tu je još i tečaj električne gitare i tečaj synthesizera.

Glazbena igraonica

Na glazbenoj igraonici Vaše će dijete naučiti pjesmice, brojalice i ritmičke igre prilagođene vrtićkom uzrastu te se na taj način upoznati s glazbenim instrumentima.

Ples i rekreacija

Ritmičke igraonice za najmlađe

Program uključuje plesno-glazbene igre za razgibavanje i pravilno držanje tijela, za stjecanje koordinacije, ravnoteže i pažnje, ritmičke sastave, dramatizacije i improvizacije, te plesno-ritmičke obrade kraćih kompozicija.

Zumba kids

Zumba kids pomaže u razvijanju zdravog životnog stila, usvajajući fitnes kao prirodan dio dječjeg života upravo kroz zabavu.

Programi za odrasle:

Aero mix
Latino fit
Basic Pilates
Korektivni pilates
Napredni pilates
Yoga
Yoga relax
Jutarnje razgibavanje

Informatika

U Narodnom sveučilištu Dubrava organiziraju se informatički tečajevi za odrasle, djecu i treću životnu dob.

Kazalište

Dječje kazalište Dubrava osnovano je davne 1955. godine pod nazivom Dječje kazalište Donji grad.

Danas u njihovoj dvorani u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava, koja ima 180 mjesta, izvode oko 200 predstava godišnje, uglavnom za škole i vrtiće Zagreba i okolice, a svake nedjelje u 18 sati igraju predstave za građanstvo.

Manifestacija Dani Dubrave

Manifestacija Dani Dubrave postoji od 2004. godine, a nastala je iz potrebe stanovnika Dubrave za zajedničkim djelovanjem, zabavom i druženjem.
Dani Dubrave pridonose aktivnom uključivanju stanovništva Dubrave u oblikovanje kulturnog i urbanog života kvarta.

Koncerti

Već niz godina Narodno sveučilište Dubrava organizira redovite mjesečne i prigodne svečane koncerte u povodu Uskrsa i Božića. Osim koncerata klasične glazbe, organiziraju i koncerte jazz, blues, etno i filmske glazbe.

Galerije

U sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava djeluju čak 3 galerije.

Galerija Vladimir Filakovac od 1968. kontinuirano izlaže djela ponajboljih hrvatskih i međunarodnih umjetnika.

Od 1978. godine, sve do danas, u sklopu manifestacije Likovni život Dubrave, predstavljena su publici i likovnoj kritici probrana umjetnička ostvarenja autora vezanih za taj zagrebački kvart.

Fotogalerija Dubrava jedan je od rijetkih specijaliziranih izlagačkih prostora na rubu Zagreba i već devetu godinu zaredom isključivo prati suvremenu fotografsku likovnu scenu.

Cilj je Fotogalerije Dubrava popularizirati fotografiju kao izrazito moćan medij koji je utjecao i utječe na sve grane umjetnosti.

Galerija Kontrast priređuje raznolike kvalitetne izložbe autora svih životnih dobi, samoukih umjetnika, ali i onih profesionalnih koji njeguju više akademski ili ilustrativniji pristup oblikovanju, te članova raznih umjetničkih ili društvenih udruga iz Hrvatske.

Uz ovako bogata kulturna događanja nedaleko naše nove stambeno-poslovne zgrade na Poljanicama, nikada se nećete naći u problemu „kamo večeras“. ?

No ni to nije sve! Što još Dubrava ima za ponuditi provjerite u članku Kupnja stana u Dubravi.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije