Osnovne škole u Dubravi

Uz blizinu vrtića, iznimno je važna i blizina osnovne škole, posebice jer djeca često u nju idu pješice.

Najbliža Nivogradnjinim novim stanovima na Poljanicama je osnovna škola Antuna Branka Šimića.

Osnovna škola Antuna Branka Šimića, Trnovčica bb

Prolazeći naseljima Trnovčica i Poljanice, svakom prolazniku upadne u oči pomalo neobično zdanje ove škole. Nicala je u vrtlogu rata, kao simbol i kao znak ponosa i prkosa. Škola je dobila ime po velikom hrvatskom pjesniku Antunu Branku Šimiću.

Lijepo uređena unutrašnjost, s puno dječjih radova i uređeno dvorište s puno zelenila daje svakom prolazniku i posjetitelju sliku o učenicima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima . Svojim neuobičajenim arhitektonskim rješenjem omogućuje  izvrsnu komunikaciju između učenika, učitelja, ravnateljice, stručnih suradnica i roditelja.

U školi su ponosni na uspjehe svojih učenika na različitim natjecanjima i sudjelovanju u ostvarivanju kulturnog i duhovnog života sredine, a posebno treba istaknuti sudjelovanje učenika u humanitarnom radu i u obilježavanju važnih datuma.

Osnovna škola Antuna Mihanovića, Dubečka 5

Osim redovne nastave u školi se provode brojne izvannastavne aktivnosti, programi neformalnog obrazovanja i programi prevencije.

Svake školske godine učenici sudjeluju na natjecanjima znanja i sposobnosti koje organizira Gradski ured za obrazovanje i šport, Agencija za odgoj i obrazovanje, a iznimnu uspješnost ostvaruju plasmanom  na državna natjecanja i susrete. Najveće uspjehe učenici postižu u području dramskog stvaralaštva, školskog novinarstva, tehničke kulture, inovatorstva, informatike i sporta (atletika, nogomet, odbojka, rukomet).

Osnovna škola Dr. Ante Starčevića, Sv. Leopolda Mandića 55

Prvotno izgrađena još 1956. kao prva montažna škola u bivšoj državi. Sadašnja škola, izgrađena 1959., proglašena je jednom od najmodernijih škola u državi, a danas je zaštićeni spomenik kulture.

Godine 2005. škola je izabrana na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja među 49 škola RH koje su eksperimentalno provodile Hrvatski obrazovani nacionalni standard (HNOS).

Osnovna škola Ivana Mažuranića, Javorinska 1

Osnovna škola Ivana Mažuranića osnovana je 1948. godine i bila je prva škola u Donjoj Dubravi te se u početku zvala Prva osnovna škola Dubrava. Izgrađena je dobrovoljnim radom građana u Dubravi. Tek je 1964. godine škola preimenovana u OŠ Ivana Mažuranića, kako se zove i danas. 1976. godine dovršena je dogradnja školskog prostora.

Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Štefanovečka bb

Gradnja škole započela je 1963. g., a prvo školsko zvono oglasilo se 16. rujna 1964. g.
Danas ova škola ima i bazen koji radi od 1980. g. i na kojem su stasale mnoge generacije plivača.

Osnovna škola Vjenceslava Novaka, Vile Velebita 15a

Dodatna vrijednost ove škole je što su njeni učenici i djelatnici članovi Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša” od 1991. godine. Škola je primljena 14. ožujka 2001. godine u Europsku eko-školu a 20. ožujka 2001. podignuta je ispred škole zelena eko zastava. Svake godine u školi se održavaju tematske izložbe a školski prostor oplemenjuje se novim sadnicama.

Škola brine i o zaštićenim vrstama životinja: bjeloglavom supu na Cresu i dupinu u Velom Lošinju. Temeljni projekt eko –škole je štednja i racionalno korištenje vode. Za sve učenike i djelatnike škole povelja i zelena zastava veliko je priznanje, ali i poticaj te obveza u daljnjem radu.

Osnovna škola Žuti brijeg, Vrtnjakovečka bb

  1. godine. na cvjetnoj livadi Žutoga brijega iznikla je škola i donijela stalno proljeće jer dječji smijeh i radost cvjetaju ovdje bez prestanka.

Svake školske godine sudjeluju na natjecanjima iz različitih područja, iz svih nastavnih predmeta. Sudjeluju na likovnim i ostalim smotrama, javljaju se na natječaj za izradu slikovnica, odlaze u grad u kazalište, posjećuju muzeje, u školi se uče dva strana jezika, engleski i njemački jezik kroz redovnu i izbornu nastavu. Rade na prevenciji zlostavljanja i razvoja životnih vještina, imenovani su vježbaonicom za studente nastavničkih smjerova fizike, imaju organiziran produženi boravak za učenike 1., 2. i 3. razreda te Produženi stručni postupak – sociopedagoški tretman djece s očitovanim poremećajima u ponašanju i učenju, koji se provodi pri osnovnim školama.

U okolici Nivogradnjinog projekta Poljanice nalaze se još i Osnovna škola Mate Lovraka, Aleja Blaža Jurišića 13, Osnovna škola Retkovec, Aleja Javora bb, Osnovna škola Granešina, Granešina 1, Osnovna škola Čučerje, Čučerska cesta 382.

U Dubravi također djeluje i Osnovna glazbena škola Ivana Zajca, PO Studentski grad, Dankovečka 46, kao jedna od dvije osnovne glazbene škole uz Zagrebu (uz pet glazbenih škola koje provode osnovno i srednje glazbeno obrazovanje).

Nastava se odvija prema Nastavnom planu i programu za glazbene i plesne škole koji propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Osnovno glazbeno obrazovanje traje šest godina, a u pravilu upisuju djecu starosti do 9 godina u I. razred osnovne glazbene škole. Ovisno o odabranoj lokaciji, provode programe za klavir, gitaru, violinu, violončelo, harmoniku, flautu, klarinet i trubu te, usporedo s time, i pripadajuće obvezne predmete uz nastavu instrumenta: solfeggio, zbor, orkestar i komorno muziciranje (ovisno o godini učenja).

Osnovna glazbena škola Ivana Zajca mjesto je gdje se učenici često osjećaju bolje nego u svojim općeobrazovnim školama što njezine zaposlenike istinski raduje.

Roditelji budućih osnovnoškolaca, u našem članku Kupnja stana u Dubravi, pogledajte koje još sve sadržaje nudi kvart Dubrava.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije