Selidba s djecomu novi stan – savjeti za roditelje kod promjene stana, kvarta ili susjedstva

Djeca najčešće nisu oduševljena sa selidbom i rijetko uživaju u promijeni ove vrste.  Donosimo nekoliko koraka kojima ćete olakšali vašoj djeci selidbu u novi stan i kvart.

Selidba s djecom u novi stan - savjeti za roditelje kod promjene stana, kvarta ili susjedstva

Djeci najteže pada trenutak pozdrava s prijateljima, susjedima, susjedstvom.


1. Razgovarajte s djecom, recite im da se selite u novi stan,  da će doći do promjene stana, kvarta ili susjedstva

Selidba u novi stan ili kvart je veliki stres ne samo za odrasle već i za djecu, te im treba dosta vremena da se prilagode i priviknu na novi stan, kvart i susjedstvo. Jako je važno da djecu na vrijeme obavijestite da se selite. Važno je da ste iskreni i da im kažete glavni razlog selidbe. Ako im navedete razloge lakše će prihvati novu sredinu.

2. Uključite djecu u odabir novog stana i kvarta

Naravno da to ovisi o dobi djeteta, ali ako su dovoljno velika treba im dopustiti da kažu svoje mišljenje o selidbi u novi stan, kvart i susjedstvo i izboru koji im nudite.  Dajte im do znanja da vam je važno njihovo mišljenje. A možda vam mogu i pomoći jer vam mogu ukazati na neke stvari kojih se vi niste sjetili ili ih niste opazili.

Ako ste suzili izbor na 2-3 nova stana, obiđite ih zajedno s djecom. Neka vam kažu svoje mišljenje o stanu, kvartu, okolini…

3. Posjetite novi stan s djecom, obiđite kvart

Upoznajte djecu s novim stanom i kvartom, odvedite ih na dječja igrališta, pokažite im prostor za igru, razne sadržaje koje taj kvart ima, gdje su dućani, knjižnice, slastičarnice  i sl. Pokažite im zabavne dijelove kvarta. Naučite zajedno što više o susjedstvu u koje se selite. Nije potrebno sve na novoj lokaciji proglasiti savršenim, ali svakako trebate istaknuti prednosti novog stana i kvarta (npr. ako novi stan kupujete u novogradnji pa okolina još nije uređena). Ukoliko su vam djeca veća potaknite ih da sami istraže novo susjedstvo.

4. Uključite djecu i u aktivnosti odabira što ćete ponijeti u novi stan, a što nećete

Kada odlučujete što ćete ponijeti, a što prodati ili baciti, radite to s djecom, neka vam djeca pomognu i oko razvrstavanja i pakiranja u kutije.

5. Kupujte namještaj i namještajte novi stan sa djecom

Ako vaša djeca pokažu interes da žele s vama birati namještaj, svakako ih uključite i u tu aktivnost.
Ako su tinejdžeri odredite im budžet i nek sami ako žele izaberu namještaj u dječjoj spavaćoj sobi novog stana.
Ako su vam djeca manja i za njih odredite budget, ali zajedno s njima sudjelujte u odabiru namještaja.

Za malu djecu najbolje je da namjestite dječju sobu u potpunosti prije selidbe jer ćete na taj način osigurati svojem djetetu prostor u novom stanu gdje će se osjećati ugodno i zaštićeno.

6. Oprostite se od starog kvarta, stana i susjedstva

Djeci najteže pada trenutak pozdrava s prijateljima, susjedima, susjedstva. Možete napraviti i oproštajnu zabavu i zabilježiti fotografijom trajno taj trenutak.

7. Napravite party useljenja u novi stan za djecu

Napravite party dobrodošlice u novom stanu. Neka selidba i useljenje u novi stan, kvart ili susjedstvo bude kao avantura i veselo iskustvo.

8. Održite rutinu kod djece

Rutina je jako važna za djecu, a naročito za manju. Držite se što više vašeg već od prije uhodanog rasporeda, neka što više aktivnosti ostane isto kao i prije selidbe u novi stan, kao što je npr. vrijeme odlaska u krevet, vrijeme obroka, obiteljska druženja i sl. To će vašoj djeci omogućiti sigurnost i udobnost u novom nepoznatom prostoru.

Save

Save

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije