Moderne žene i kupnja stana

Današnja statistika govori da se sve veći broj žena odlučuje na kupnju stana, nekretnine  samostalno. Više ne čekaju trenutak da se pojavi gospodin pravi pa da zajedno kupe stan. Taj zahtjevan financijski korak, odluku o kupnji stana moderne žene današnjice u svome životu donose same.

Velik broj žena u čitavom svijetu pa i u Hrvatskoj odlučuje se na kupnju nekretnine samostalno. Statistika pokazuje da u kupnji stanova nadmašuju čak i muškarce.

Moderne-zene-i-kupnja-stana--nivogradnja Moderne žene i kupnja stana. Prije nego što se odlučite na kupnju stana morate biti u potpunosti sigurne da ste spremne na taj korak.

Tradicionalno brak je dolazio prije kupnje stana, ali današnji ciljevi su se promijenili pa moderne žene današnjice bez straha donose odluku o kupnji vlastitog stana. Jedan od razloga što je tome tako je i to što danas žene zarađuju puno više nego nekada pa su samim time samostalnije, odlučnije i samouvjerenije.

Ako ste umorni od plaćanja najma i boravka u iznajmljenim stanovima, možda je vrijeme da započnete razmišljati o kupnji svog vlastitog stana.

Prije nego što se odlučite na kupnju stana  morate biti u potpunosti sigurne da ste spremne na taj korak.

Kupnja stana ili kuće jedna je od najvećih investicija koju ćete imati u svome životu, te je svakako dobro da se prvo educirate o svemu kako bi bile sigurnije i samouvjerenije u tom procesu.

Radi se o velikim ulaganjima koja se teško mogu financirati iz vlastitih sredstva, stoga donosimo

Što moderna žena treba znati prilikom kupnje stana?

 1. Provjerite svoje financijske mogućnosti i napravite financijski plan.

Otiđite u banke i provjerite svoju kreditnu sposobnost. Doznajte koji maksimalni iznos kredita možete uzeti te koliko će vam iznositi rata kredita.  Ako imate za cilj postati vlasnicom stana morate napraviti dobar financijski plan.

Potrebno je da prvo sami pratite svoje mjesečne troškove (hrana, odjeća, obuća, prijevoz, zabava, odmor) i vidite trebate li tu napraviti neke promijene kako bi mogli plaćati ratu kredita i normalno živjeti:

  • koje povlastice više nećete moći imati dok ne otplatite kredit,
  • gdje možete uštedjeti i
  • čega se želite i možete odreći.

To nije nimalo lako na početku i može biti stresno, al kada se uhodate onda će ići lakše.

Uz mjesečnu ratu kredita, morate znati i koje ostale mjesečne troškove ćete morati plaćati a vezane su  uz stan, to su troškovi vode, struje, plina, telefona, komunalnih davanja i pričuve. Troškovi vezne uz opremanje kućanstva i održavanje. Saznajte više o postupku kupnje stana OVDJE!

Važno je da zbrojite sve te troškove, i da znate unaprijed koliko će sve to iznositi, kako bi se mogli pripremiti za taj jako važan korak u vašem životu.

2. Odredite lokaciju ili područje na kojem želite kupiti stan.

Osim što lokacija za vas može imati najvažniju ulogu pri odabiru stana jer možda želite izabrati stan u kvartu u kojem ste odrasli, u blizini posla i sl, važno je da lokacija samog stana bude blizu svih važnijih sadržaja kao što su trgovine, javni prijevoz, dom zdravlja i sl., kako ne bi trošili previše vremena na obavljanje tih najnužnijih stvari.

 3. Odlučite želite li kupiti stan u novogradnji ili stari stan.

Postoje prednosti i nedostaci svake opcije. Kod kupnje starog stana vjerojatno ćete dosta vremena i novaca morati potrošiti na renoviranje što doista nije jednostavan posao.

Sve na prvi pogled djeluje jednostavno, ali kad se krene u pregovore sa svim majstorima, onda se u svemu tome možete pogubiti, i izgubiti dosta novaca i vremena, a i kvaliteta je upitna.

Dobra stvar je što vjerojatno imate više mogućnosti u traženju stana na željenoj lokaciji, jer ima puno veći broj starih stanova, nego stanova u novogradnji.

Prednosti novogradnje su velike, često su prvi izbor moderne žene. Ne samo da su stanovi moderniji i kvalitetniji, već je energetska učinkovitost (ušteda) veća pa su troškovi grijanja i hlađenja znatno manji.  Novi stanovi imaju lift što je uvijek prednost u odnosu na stare stanove.

Dok smo mladi mislimo da nam lift  nije važan, al čak i u toj dobi postaje nam važan kada  nosimo vrećice s placa, kofere s putovanja i sl.

U novim stanovima osim manjih troškova grijanja i hlađenja manji su i troškovi pričuve, jer je sve novo, nema potrebe za investiranjem u popravke u zajedničkim dijelovima.

Kod i jedne i druge opcije moguće je stan prilagoditi svojim željama. Ako kupujete stan u gradnji, investitor će vam omogućiti izmjene u stanu i te izmjene vas ako je stan kupljen na samom početku neće ništa ni dodatno koštati. Za kvalitetu odgovara sam investitor.

Dok ako kupujete stari stan i želite ga renovirati, kvalitetu izvedenih radova morat ćete sami kontrolirati, a ako niste te struke to vam može stvoriti velike probleme, a i kvaliteta izvedenih radova može biti upitna.

4. Provjerite firmu od koje kupujete, kupujte sigurno!

Ako kupujete stan u novogradnji potrebno je provjeriti firmu od koje se kupuje. Obavezno prije nego se odlučite na kupnju provjerite ima li firma:

Ono što Nivogradnju izdvaja od ostalih firmi je konstantna predanost poslu i traženje najboljih mogućih rješenja za kupca, od tlocrtnih rješenja koji bi kupcu pružili što ugodnije, funkcionalnije stanovanje do ugradnje modernih materijala i opreme.

Kod kupnje stana potrebno je provjeriti uporabnu dozvolu ili rješenje o gradnji ukoliko se kupuje stan u gradnji, vlasnički list te karakteristike same gradnje i ugrađene opreme.

Predlažemo vam da nakon što proučite sve gore navedeno te  prikupite  sve potrebne  informacije, educirate se, odlučno i samouvjereno krenete u svoju pustolovinu kupnje stana.

Za mnoge ljude posjedovanje vlastite  nekretnine je ostvarenje životnog sna!

Želimo vam puno sreće!

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije