Stanovi novogradnja

Kada se radi o rješavanju stambenog pitanja, govorimo o vrlo kompleksnom spletu faktora koji prethode važnoj odluci. Oni uključuju istraživanje, ispitivanje mogućnosti i lokacija, kvalitete gradnje i uvjeta kvalitete života koje takav stambeni objekt nudi.

Prije konačne odluke važno je savjetovati se sa svim sudionicima procesa, stručnjacima, ali i prijateljima i poznanicima koji su prošli slična iskustva kako bi što spremnije pristupili situaciji. Kupovina stana ipak je najvažnija investicija u životu svakog pojedinca.

Stanovi novogradnja

U posljednje vrijeme važnost se pridaje novogradnji kao novijem, kvalitetnijem i suvremeno uređenom rješenju u odnosu na nekadašnje stanove stare gradnje. Stoga je važno istaknuti kvalitete koje ovakve stambene objekte stavljaju u prednost pred nekadašnjim načinom gradnje stanova, ali i kuća.

Lokacija

Pri izgradnji luksuznih stanova projektanti su vrlo pažljivi kad je u pitanju odabir lokacije. Kada se radi o visokim ulaganjima sredstava, vremena i stručnjaka tada planiranje cijelog projekta mora proći detaljne provjere. Jedna od vrlo važnih stavki je i lokacija gradnje. Ona svakako mora uključivati blizinu vrtića, škole, gradskog prijevoza, trgovine i slično. Novogradnja uglavnom niče na periferiji grada, no investitor svakako brine o važnosti infrastrukture i povezanosti tog dijela s centrom.

Kvaliteta

Iako su za starogradnju korišteni prirodni građevinski materijali, ne treba postojati strah od novogradnje. Naime, doba u kojem živimo nudi mogućnost korištenja napredne tehnologije, novih tehnoloških materijala nastalih kao rezultat istraživanja i praktične primjene. Uz to sve, naravno, investitor značajno ulaže u cjelokupan projekt, građevinske materijale i stručnjake kako bi zadržao visok nivo kvalitete.

Stil gradnje

Novogradnja je karakteristična po nižim stropovima, modernim linijama interijera, tanjim zidovima te suvremenom uređenju interijera. Investitor se može poigrati nepravilnim rasporedom prostorija ili lomljenim zidovima. U svakom slučaju, radi se o modernom konceptu u odnosu na stil nekadašnje gradnje. Često je prisutan otvoreni koncept kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, a svakako je prisutan moderan dizajn koji je prilagođen potrebama suvremenog načina života.

Useljavanje

Ovo je zapravo velika prednost koju nude stanovi novogradnje. Dakle, nakon kupovine jedino što vam preostaje jest useliti se u svoj novi stambeni prostor. Kupovina novogradnje gotov je objekt, stoga nema potrebe za dodatnim uređivanjem, a kamoli većim građevinskim radovima, adaptacijom ili renoviranjem što je često slučaj kod starogradnje. Primjerice, nema brige o starim i dotrajalim instalacijama, toplinskoj ili zvučnoj izolaciji, razbijanju pločica u kupaonici i slično.

Energetska učinkovitost

Učinkovita uporaba energije značila bi uporabu dostatne količine energenata kojima se stan zagrijava, rashlađuje, osvjetljava i slično bez suvišnog izdvajanja istih. Dakle, sva se upotrebljena energija treba maksimalno iskoristi bez gubitaka van stambenog prostora. Potrošnja energije odnosno učinkovitost korištenja iste, u prvom redu ovisi o karakteristikama samog stambenog prostora i karakteristikama korištenog građevinskog materijala.

Cijela se problematika svodi na sprječavanje toplinskih gubitaka u sezoni grijanja, klimatizacije u ljetnim mjesecima, gubitcima električne energije raznih uređaja i drugo. Svi stanovi novogradnje posjeduju upravo energetski certifikat koji opisuje energetska svojstva određene stambene zgrade.

Cijena

Jedan od osnovnih kriterija pri kupnji stana svakako predstavlja budžet kojim raspolažete. Stoga mnogi u slučaju novogradnje navode visinu cijene kao osnovni nedostatak. No, radi li se zaista o previsokim izdvajanjima? Ako usporedite nov, opremljen i uređen stan s kupovinom stana stare gradnje u koji vrlo vjerojatno morate dodatno ulagati i uređivati ga, količina uloženih sredstava, vremena i osoblja vrlo brzo vrtoglavo raste.

Pogotovo u slučajevima kada je takvim stanovima potrebno kompletno renoviranje i postizanje energetske učinkovitosti stambenog prostora, kako bi se osigurala njihova isplativost.

Odluka se svodi na mogućnosti i želje, no novogradnja svakako predstavlja kvalitetno, brzo i isplativo rješenje koje odgovara na potrebe suvremenog načina života.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije