Kako prodati stan?

Prodaja stana za neke može biti prava noćna mora i gnjavaža. Pogotovo, ako vam se pred samu prodaju nekretnine u glavi pojavi pitanje „Želim li zaista prodati stan?“. Pitanje je na mjestu.

Selidba je relativno skupa, stoga morate biti sigurni u to da se želite seliti te da postupate ispravno. Ako se mislite useljavati u veći prostor, prije toga razmislite o tome da adaptirate i proširite staru kuću. Nekad je isplativije proširiti postojeći objekt, nego kupiti novi.

U slučaju da za hipoteku dugujete više nego što kuća vrijedi, bit će vam isplativije da se ne preselite, već da nastavite život na starom mjestu.

Kako prodati stan?

Nakon što ste definitivno odlučili da ćete se seliti, nameće vam se pitanje što si možete priuštiti za novce koje imate.

Procijenite prodajnu vrijednost vaše stare kuće kako biste okvirno vidjeli količinu novca s kojom ćete moći raspolagati. Ne zaboravite da od te svote morate platiti i hipoteku. Ako u vašoj situaciji postoji osoba odnosno posrednik koji će biti zadužen za poslove oko hipoteke, njegov ćete rad također morati platiti.

Za uspješnu prodaju nekretnine važno je definiranje realne i tržišno ostvarive cijene. Previsoka cijena može odbiti ozbiljne kupce, a na taj način sebi uskraćujete priliku da svoju nekretninu ponudite pravim kupcima te da ostvarite prodaju u relativno kratkom roku. Što je duže neka nekretnina na prodaji, to je vjerojatnije da će njezina cijena pasti. Ipak, ako na samome početku odredite prenisku cijenu, kupcima to može značiti da nekretnina ima neke nedostatke koji stan čine tako jeftinim.

Prije definiranje cijene preporučujemo vam da svakako potražite savjete od profesionalaca te da pogledate kakvo je stanje na tržištu.

Za proces kupoprodaje obavezno pripremite svu potrebnu dokumentaciju. Izvadak iz zemljišne knjige jedini je relevantni dokaz o vlasništvu. Osim toga, ishodite certifikat na nekretninu jer ćete na kupca tako ostaviti dojam odlučnosti i ozbiljnosti u namjeri.

Prije prodaje stana uklonite sve kvarove, a kuću ostavite urednom  i čistom. S obzirom na to da je kod nekih stvari prvi dojam najvažniji, nečistoća i zapuštenost stana vrlo lako mogu odbiti potencijalnog kupca. Zato vam preporučujemo da  uložite u sve popravke te da očistite stan prije dolaska kupca. Važno je naglasiti da ne pretjerujete s ulaganjima u stari stan te da ga ne uređujete dodatno po svome ukusu, jer nikako nećete moći povratiti uloženi novac.

Stan možete prodati sami ili preko stručnih osoba, posrednika. U suradnji s agencijom za nekretnine prodaju prepuštate agentu koji će utvrditi prednosti vaše nekretnine. On poznaje i potrebe kupaca, stoga će zasigurno u najkraćem roku prodati vašu kuću.

No, nije lako pronaći dobru agenciju i dobrog agenta, stoga odvojite dovoljno vremena za odabir. Odlučite se za onu agenciju koja jamči zaštitu vaših prava te koja prevenira nastanak sporova. Potreban vam je onaj agent koji će na najbolji način predstaviti vaš stan te ga učiniti dostupnim.

Vodite računa o tome da ne odabirete mnogo agencija za nekretnine, jer će s vremenom shvatiti da vam nisu jedini izbor, što može utjecati na smanjenje interesa i truda za prodaju vaše nekretnine.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije