Kako kupiti stan?

Kupovina nekretnine najveća je financijska odluka u životu svakog pojedinca. Tako velike odluke uvijek su popraćene neplaniranim situacijama pa se u cijeli proces često uvuku i stres i briga. Ipak, kupci stanova su ti koji dirigiraju odlukom o kupovini pa se nerijetko događa da neki stanovi vrlo dugo čekaju svoje vlasnike.

Ovakav složen i zahtjevan proces kupovine nekretnine zahtjeva mnogo vremena. U nastavku slijede određene smjernice koje valja imati na umu prije kupovine stana, a pomoći će vam da se bolje informirate o samom postupku te uštedite vrijeme i novac.

Odredite budžet

Važno je usuglasiti se oko budžeta kojim raspolažete odnosno koliko ste točno spremni izdvojiti za novi stan. Najbolja opcija je određivanje ranga iznosa koji dolazi u obzir, čime ćete si proširiti mogućnosti. Ujedno to uključuje i definiranje načina plaćanja, dakle je li ono gotovinsko ili plaćanje kreditom banke.

Kada se radi o kreditu, vodite brigu da postoje dodatni koraci koje je, također, potrebno platiti, poput procjene nekretnine. U našem slučaju s novogradnjom, prednost je što ne morate razmišljati o dodatnom budžetu za adaptaciju stana.

Odabir tipa i vrste nekretnine

Naravno, svima je jasno da samim određivanjem budžeta već stvaramo određene granice u kojima se kreću potencijalni stanovi na tržištu. Osim ovih evidentnih stavki, potrebno je razmišljati i dugoročno. To se odnosi na lokaciju zgrade jer ona neće odrediti samo svakodnevicu i način života već nosi tu svoju vrijednost kroz vrijeme.

Svakako vam je u cilju da vaša buduća nekretnina ne gubi značajno na vrijednosti kroz određeni vremenski period. Jer ipak morate uzeti u obzir i eventualnu prodaju stana. Osim toga, danas je važno pronaći odgovarajući stan u dijelu grada s razvijenom infrastrukturom naselja i svim potrebnim sadržajima za ugodan život.

Što se tiče same stambene zgrade, potrebno je provjeriti postoji li pripadajuće parkirno mjesto za stan, spremište za stvari poput bicikala, toplinska i zvučna izolacija zgrade te fasada i stolarija. To su stavke koje su vrlo važne za provjeru prije kupovine jer govore o energetskoj učinkovitosti stambenog prostora. Svakako treba razmisliti o lakoći pristupa zgradi, postoji li rampa za dječja ili invalidska kolica, ima li lifta ili prepreka i stepenica…

Osim što svatko želi pronaći stan što veće kvadrature za budžet kojim raspolaže, vrlo je važan i raspored prostorija. Ponekad se zna dogoditi da su manji stanovi funkcionalniji i da je njihov prostor bolje iskorišten od većih stanova u kojima je loše isplanirana komunikacija među prostorijama.

Dokumentacija i primopredaja

Nakon odabira stana, isti je potrebno rezervirati. Nakon toga slijedi potpisivanje kupoprodajnog ugovora ako kupac stan plaća gotovinski. U slučaju da se radi o kreditu, slijedi provjera kreditne sposobnosti u banci te potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Nakon toga je potrebna ovjera javnog bilježnika kao i ovjera dodatnih kopija ugovora.

Kupac je dužan izvršiti gotovinsku uplatu u ugovorenom roku. Odnosno podnijeti zahtjev za podizanje kredita, potpisati ugovor za isti, nakon čega banka isplaćuje iznos na račun prodavatelja. Naredni koraci vežu se uz ishodovanje uporabne dozvole i prebacivanje brojila na kupca te uručivanje ključeva novog stana. Uz to on dobiva i garantne listove, upute za korištenje i održavanje stana.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije