Kako urediti stan

Neovisno o tome koliki je prostor stana ili kuće koji ste kupili,  Vaš dom je prostor u kojem u potpunosti možete gospodariti. Vaš stan možete urediti onako kako Vam najviše odgovara. Najvažnije je da se u prostoru osjećate ugodno i opušteno.

Kako urediti stan bez puno pogrešaka

Za uređenje stana najvažnije je najprije odrediti budžet. Idealan dom se ne stvara preko noći. Za pronalaženje osnovnog namještaja čak i vrlo skromnog života potrebno vam je mnogo napora i vremena.

Ako mislite da niste dovoljno vješti sami urediti stan, taj posao uvijek možete prepustiti arhitektu. Danas se još uvijek smatra da je angažiranje arhitekta nepotreban trošak, ali zapravo stručna osoba može vam uštedjeti i vrijeme i novac.  Arhitekt Vam može pomoći da izbjegnete neke greške koje možda sami ne vidite u tom trenutku, već tek tijekom upotrebe shvatite da ste pogriješili.

Kako urediti stan

Ako ipak mislite da stan možete urediti sami, predlažemo Vam da prvo kupite osnovni namještaj i opremu i počnete živjeti u stanu. Zatim da tijekom stanovanja upoznate prostor. Tek kad počnemo živjeti u stanu tek tada shvatimo kako ga je najbolje urediti.

Vidjet ćete koja soba, dio stana Vam najbolje odgovara. Otkrit ćete koji dio stana ima najviše svijetla.  Shvatit ćete u kojem dijelu stana se najviše zadržavate, te kakav namještaj bi vam najbolje odgovarao. Najprije uredite jednu sobu ili dio stana, pa drugu sobu i tako redom.

Na taj način pomoći ćete  sebi i s financijske strane jer nećete odmah opteretiti sve kreditne kartice. Trošak uređenje raspodijelit će Vam se kroz nekoliko mjeseci.

Ukoliko niste sigurni kako urediti stan i kakav namještaj kupiti ideje možete potražiti na internetu, u časopisima ili u knjigama. Iako ćete svoj stan željeti namjestiti u skladu sa svojim vlastitim željama ti će vam izvori pomoći da postignete sklad.

Uređenje stana i boje

Boja ima moć da u stanu stvorite različite ugođaje i efekte. Prije izbora boja proučite koliko svjetlosti dolazi u prostorije i gdje se nalaze prozori.

Hladne boje kao što su plava, siva i zelena smiruju, ali će u zasjenjenom dijelu stana stvarati dojam hladnoće i sterilnosti.

Tople boje, kao što su ružičasta, žuta i crvena najbolje su u sobama u kojima nema previše dnevnog svijetla. Tople boje stvaraju dojam topline te ih je dobro stavljati u ulazne prostore, hodnike ili kuhinje.

Neutralno obojene plohe i jednostavni zidovi idealni su kao pozadina za upadljive komade namještaja.

Uređenje stana i rasvjeta

Kod uređenja stana važno je dobro razmisliti i o adekvatnoj rasvjeti. S obzirom na raznolikost ponude, lako se izgubiti.

U slabo osvijetljenim prostorijama najbolje je staviti jaču rasvjetu kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost. Isto vrijedi i za  zonu opuštanja kao što su dnevni boravci i spavaće sobe. U zoni opuštanja  razina svijetla može biti manja ili se postavlja ugođajna rasvjeta.

Uređenje stana obzirom na način života i ukućane

Vaša osobnost, način života i broj ukućana u domu imaju utjecaj na uređenje stana.

Pojedincima i parovima jednako je teško srediti život kao i velikim obiteljima sa zaposlenim roditeljima i mnoštvom djece i kućnih ljubimaca. Nema jednostavne upute za postizanje prave usklađenosti, ali će pokušaj sređivanja doma posve sigurno poboljšati svakodnevni život.

Razmislite u kakvom su odnosu pojedine prostorije u stanu, koliko je prostora namijenjeno različitim aktivnostima.

Prikladno spremanje stvari jedan je od najboljih načina za uvođenje reda u kućanstvu. Predmete koje lako odlažemo lako i ponovo nalazimo. U svakoj prostoriji postavite police za stvari za svakodnevnu upotrebu.    Neka pomoćni prostori postanu središta organiziranog odlaganja stvari.

Dobro prozračivanje i grijanje stana preduvjet su dobrog ugođaja, ujedno i način sprečavanja kondenzacije vlage koja može upropastiti zidove stana ili kuće.

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije