Višestambeni objekt "B", Ulica Križnog puta, Zagreb

Tehnički opis

Na postojećoj građevnoj čestici k.č.br. 4917/10 k.o. Dubrava u zagrebačkom naselju Gornja Dubrava, Nivogradnja d.o.o. iz Zagreba, Medvedgradska ulica 19, izvodi višestambenu građevinu radne oznake “B”.

Područje obuhvata odnosi se na zemljište omeđeno:

– na sjeveru Ulicom Križnog puta, koja je i pristupna prometnica građevine.

– na istoku izgrađenom višestambeno-poslovnom građevinom „A“, Ulica Križnog puta 92-94

– na zapadu zemljištem na kojem se planira izgradnja građevine „C“

– na jugu s česticom društvene predškolske namjene i budućom internom prometnicom

Tramvaj se nalazi u neposrednoj blizini. Svi važniji popratni sadržaji, kao što su zdravstvene ustanove, predškolske i školske ustanove, trgovine, ljekarne, dječja igrališta i parkovi nalaze se na udaljenosti od 100 do 900 m.

Objekt će biti višestambena građevina s 84 stana, pravilnog pravokutnog tlocrtnog oblika. Okomita postava u odnosu na os sjever jug i postojeću izgrađenost omogućit će kvalitetne vizure i osunčanje stanova. Katnost objekta bit će podrum, prizemlje i šest katova.

Pristup građevini omogućit će se sjeverno od građevine s Ulice Križnog puta.

Glavni ulaz u građevinu nalazit će se na zapadnoj strani građevine. Do njega će biti osiguran pločnik i pješački prijelaz. Kolni ulaz na parcelu kontrolirat će se rampom na daljinsko upravljanje. Kolnik će se nalaziti na zapadnoj strani građevine. Uz građevinu će biti smještena vanjska parkirališna mjesta.

U podrumskoj etaži nalazit će se zatvorena parkirališna mjesta. Pristup u podrumsku etažu osigurat će se po grijanoj kolnoj rampi, a ulaz kontroliran rolo vratima na daljinsko upravljanje. Podrumska etaža će biti prirodno ventilirana.

Sva parkirališna mjesta bit će obilježena bijelim linijama na podu te pločicom s oznakom parkirališnog mjesta.

Podrumska etaža će s ostalim etažama biti povezana stubištem i osobnim dizalom.

Prizemna etaža i katovi bit će stambene namijene.

Vertikalna komunikacija omogućit će se osobnim dizalom te dvokrakim stubištem s prirodnim osvjetljenjem.

Građevina će se temeljiti na armirano-betonskoj temeljnoj ploči i izgraditi sistemom armirano-betonskih nosivih zidova i greda, armirano-betonskih monolitnih međukatnih ploča i armirano-betonske krovne ploče.

Fasadni i pregradni zidovi izvest će se Porotherm opekom proizvođača Wienerberger.

Fasada će biti izvedena Premium hidrofobnim ETICS sustavom s mineralnom vunom debljine 15 cm, proizvođača STO te kao ventilirana fasada s toplinskom izolacijom od hidrofobizirane mineralne vune debljine 15 cm i završnom obradom vodoodbojnim UV otpornim fasadnim pločama.

Krovna konstrukcija iznad petog kata predviđena je kao ravan prohodni krov. Krovna konstrukcija iznad šestog kata predviđena je kao ravan neprohodan krov.

Ulazne stijene glavnog ulaza izvest će se iz aluminijskih profila s prekinutim toplinskim mostom.

Fasadni otvori stanova zatvarat će se vanjskom PVC stolarijom ostakljenom troslojnim IZO staklom punjenim plemenitim plinom argonom. Unutarnje staklo bit će LOW-E što bitno smanjuje U-vrijednost stakla blokirajući prolaz infracrvenih zraka, a propušta sunčevu svjetlost. Zaštita od sunca predviđena je roletom s aluminijskim plaštom i toplinski izoliranom kutijom za rolete.

Unutarnja vrata u stanu bit će s nadsvjetlom ostakljenim satinato staklom debljine 4 mm. Vratna krila dnevnog boravka i hodnika bit će ostakljena sigurnosnim lameliranim satinato staklom debljine 3+3 mm. Vratna krila spavaćih soba bit će puna, a vratna krila kupaonica i wc-a bit će puna s ugrađenom ventilacijskom rešetkom. Svijetla visina vratnog krila bit će 210 cm.

Vratna krila i dovratnici bit će završno lakirani visokokvalitetnim poliuretanskim lakom u bijeloj boji. Sva će vrata biti opremljena visokokvalitetnim bravama s pripadajućim kvakama i štitnicima.

Ulazna vrata u stan bit će protudimno – protuprovalna, jednokrilna i zaokretna. Visina krila 208 cm.

Podovi kupaonica, WC-a i kuhinja bit će obloženi keramičkim pločicama I klase.

Podovi loggia i terasa bit će obloženi visokokvalitetnim pločicama I klase za oblaganje vanjskih prostora. Završna obloga podova soba, ulaza i hodnika je gotov hrastov parket lakiran transparent lakom.

Podovi svih zajedničkih komunikacija bit će obloženi visokokvalitetnim protukliznim keramičkim pločicama I klase.

Pod garaže bit će završno obrađen epoksidnim premazom.

Zidovi stanova bit će obrađeni gips-vapnenom odnosno vapneno-cementnom žbukom (površine koje se oblažu keramičkim pločicama). Stropovi i armirano betonski zidovi po potrebi će se brusiti te će svi biti punoplošno obrađeni reparaturnim mortom. Svi stropovi te zidovi koji se ne oblažu pločicama završno će biti pregletani, izravnani te bojani poludisperzivnom bijelom bojom.

Zidovi kupaonica i WC-a bit će obloženi keramičkim pločicama I klase od poda do stropa. Zid kuhinje bit će obložen keramičkim pločicama I klase, između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata, na visini od 80 cm do 140 cm od kote gotovog poda.

Projektirani energetski razred objekta je B.

Građevina će biti priključena na javnu vodoopskrbnu mrežu, javnu kanalizaciju, elektroenergetsku mrežu, distributivno-telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) te gradski plinovod.

Klimatizacija stanova izvest će se inverterskim klima uređajem split-sistema s jednom unutarnjom jedinicom smještenom u dnevnom boravku i jednom vanjskom jedinicom smještenom na loggi stana.

Grijanje će biti plinsko etažno grijanje izrađeno kao dvocijevni sustav. Kao izvor topline za grijanje i pripremu tople vode (razvod tople vode do kupaonica i kuhinje) koristit će plinski kombinirani kondenzacijski uređaj proizvođača VAILLANT. Cijevni razvod do radijatora izvest će se iz višeslojnih PE-X/AI/PE-HD cijevi u podu. Regulacija temperature stana vršit će se digitalnim sobnim termostatom smještenim u dnevnom boravku, a fina regulacija po prostorijama preko termostatskog ventila s termostatskom glavom na radijatoru. Ogrjevna tijela u sobama bit će člankasti radijatori, a u kupaonicama cijevni kupaonski radijatori „ljestve“.

Ventilacija stana osigurat će se putem fasadnih otvora (prozori i balkonska vrata) ili kao prisilna ventilacija (u centralno smještenim prostorijama bez fasadnih otvora). Prisilna ventilacija kupaonica i wc-a odvijat će se putem ugrađenih ventilatora spojenih na ventilacijski kanal te ventilacijske rešetke ugrađene na vratno krilo, a za prisilnu ventilaciju kuhinje bit će ostavljen otvor promjera ϕ 125 za spoj nape na ventilacijski kanal. Ventilacijski kanali smještaju se u izoliranim ventilacijskim oknima.

Elektroinstalacija jake i slabe struje kojom će biti opremljen svaki stan sastoji se od instalacije jake struje, elektroničke komunikacijske mreže, RTV instalacije i instalacije kućnog audio video govornog uređaja – portafona. Od glavnog komunikacijskog ormara do svakog stana bit će položen komunikacijski kabel FTP 4x2x0,6 mm, CAT 6 i optički kabel 4-nitni OS1 SM OF direktno bez prekida. U svakom stanu u ulaznom dijelu bit će smješten razvodni ormarić za jaku struju te komunikacijski ormarić kao mjesto koncentracije elektroničke komunikacijske mreže i RTV instalacije u stanu. Antenska instalacija izvest će se koaksijalnim kabelom KOKA 3000, a komunikacijska instalacija izvest će se kao strukturno kabliranje kabelima UTP CAT 6. RTV stanica omogućit će prijem zemaljskih TV programa, UKV radijskih programa te svih analognih i digitalnih satelitskih programa sa satelita ASTRA i HOT BIRD. Svaka soba u stanu bit će opremljena jednom antenskom priključnicom i jednom dvostrukom komunikacijskom priključnicom 2xRJ45. Predviđena je i slobodna instalacija za ulazak operatera kabelske televizije po izboru kupca u stan.

Plinska instalacija u stanu razvest će se od plinskog brojila do plinskog kombiniranog kondenzacijskog uređaja i do mjesta u kuhinji predviđenog za štednjak.

Sustav vodoopskrbe i odvodnje objekta izvest će se iz visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih sustava materijala.

Sanitarni prostori bit će opremljeni visokokvalitetnim sanitarnim elementima I klase. Sanitarnu opremu u stanu čine keramička konzolna wc školjka s pripadajućom daskom i ugradbenim vodokotlićem, keramički umivaonik s odgovarajućom izljevnom armaturom te kada od lijevanog sanitarnog akrila s odgovarajućom izljevnom armaturom, a za stanove koji imaju dvije kupaonice još i tuš kada s paravanom i odgovarajućom izljevnom armaturom.

U kupaonici je predviđen priključak za stroj za pranje rublja, a u kuhinji priključak za stroj za pranje posuđa.

Ventil za zatvaranje vode za svaki pojedini stan nalazi se u stanu i u vodomjernom ormariću na stubištu.

Kuhinjske instalacije vodoopskrbe (topla i hladna voda) i odvodnje za sudoper i perilicu suđa, instalacije plina i instalacije jake struje (prekidači, utičnice, izvod za napu, fiksni priključak za samostojeći štednjak, ili ugradbenu ploču za kuhanje i pećnicu,) bit će izvedena prema nacrtu kuhinje u katalogu stana. Otvor na ventilaciji kuhinje za potrebe priključka nape pozicioniran je na ventilacijskom oknu. Plinska cijev za priključak plinskog trošila u kuhinji izvodi se pod stropom i vertikalno spušta u kutu do visine cca 100 cm od poda (iznad radne plohe) te završava T komadom s čepom.

Mjerenje i obračun potrošnje plina, vode i struje predviđeno je za svaki stan posebno. Mjerenje potrošnje plina predviđeno je plinomjerima koji se nalaze u ulaznom prostoru stanova. Mjerenje potrošnje električne energije predviđeno je dvotarifnim brojilima smještenim u zajednički ormar u zajedničkom hodniku. Mjerenje potrošnje vode predviđeno je sekundarnim impulsnim vodomjerima smještenim u vodomjernom ormariću u zajedničkom hodniku. Očitanja svih brojila vršit će se daljinskim putem.