Selidba iz stana ili kuće

Mnogo je stvari na koje trebate obratiti pažnju tijekom selidbe. Neke se stvari trebaju obaviti čak i nekoliko tjedana prije nego što se preselite u novi dom. To se ponajviše odnosi na naručivanje kombija ili kamiona koji će vam prevoziti stvari.

Kad bolje pogledate, ovo je ipak jedan od glavnih čimbenika koji utječe na to da selidbu obavite točno u onom vremenu kada ste planirali. Ako ne rezervirate kombi na vrijeme te nemate rezervno rješenje, svi vaši vremenski planovi padaju u vodu.

Iz tog razloga u nastavku teksta donosimo vam pregled stvari koje treba obaviti kako biste se što bezbrižnije pripremili za selidbu i što lagodnije započeli novi život.

Selidba iz stana ili kuće

Otprilike četiri tjedna prije preseljenja naručite i rezervirajte kombi za određeni datum kada želite obaviti selidbu.

Prije selidbe provjerite vašu postojeću policu osiguranja te u razgovoru s osobom koja je za to zadužena ne zaboravite spomenuti činjenicu da se selite na novu adresu! U dogovoru s majstorima koji su zaduženi za plinske, vodovodne, električne i ostale instalacije u vašem novom domu odredite datum vašeg preseljenja te ih s vremenom podsjećajte na vremenski rok.

Obavijestite vašeg obiteljskog liječnika i zubara da se uskoro selite na novu adresu te da vam prebaci liječničke kartone u novu ambulantu koju ćete posjećivati. Polako počnite „skupljati“ kartonske kutije u koje ćete spremati stvari tijekom preseljenja.

Već sada možete početi s pakiranjem onih stvari za selidbu koje znate da vam neće trebati narednih mjesec dana. Radi boljeg, jednostavnijeg i lakšeg snalaženja svaku kutiju označite brojem koji će vam kasnije predstavljati redoslijed njezina otvaranja.

Štoviše, preporučujemo da na svaku kutiju napišite njezin sadržaj, a možete naznačiti i na koju se prostoriju odnosi (kuhinja, dnevna soba i sl.).

Ako ste zaposleni, obavijestite vaše nadređene kada se selite na vrijeme o tome da ćete eventualno trebati iskoristiti jedan ili dva dana slobodno.

Nakon što ste sve ovo obavili, otprilike dva tjedna prije selidbe kontaktirajte i obavijestite sve pružatelje onih usluga koje ste do sada koristili o promjeni vaše adrese kako kasnije ne biste imali problema s neplaćenim računima koje zapravo niste ni dobili jer su stigli na staru adresu.

Tjedan dana prije selidbe potvrdite dogovor s uslugom za prijevoz vaših stvari te provjerite s majstorima jesu li njihovi radovi u vašem novom životnom prostoru pri kraju.

Ako planirate ostaviti neke stvari koje vam ne trebaju, navedite točno o čemu se radi. Svakako uklonite sve one elemente i uređaje koje ste popravljali, a koje niste uključili u prodaju.

Prije selidbe svakako ispraznite garažu, šupu i ostala mjesta u dvorištu i oko vaše kuće koja su služila za pohranu raznih stvari, a sve ključeve koje imate od vaše „stare“ kuće skupite na jedno mjesto da ih poslije ne morate tražiti.

Također, jedan dan prije selidbe odmrznite hladnjak i zamrzivač, a u slučaju da ćete ih unijeti u novi dom obavezno stavite na jače hlađenje. Polako završite s pakiranjem vaših stvari za selidbu.

Vodite računa o tome da potrebnu odjeću i higijenske potrepštine prilikom selidbe stavite u posebnu kutiju koju ćete kasnije odvojiti od ostalih.

Isključite sve električne uređaje i spremno dočekajte taj dan!

Tijekom selidbe u novoj kući provjerite postojeće stanje staklenih površina, tepiha, podova, stolarije te plinskih, vodovodnih i električnih instalacija.

Utvrdite rade svi uređaji te imate li sve potrebne ključeve nove kuće. Vodite računa da ste angažirali odvjetnika koji će vas po potrebi uputiti, a istovremeno srediti sve potrebne papire te mu prema dogovoru predajte ključeve vaše stare kuće.

Pročitajte  još dodatno sve naše savjete i prijedloge o selidbi.

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije