Razlika između stana i kuće. Stan ili kuća?

Mogućnosti i želje pojedinca i diktirat će u slučaju odabira kuće ili stana, a mi vam u nastavku teksta donosimo pregled prednosti i nedostataka života u stanu i života u kući.

Razlika između stana i kuće. Stan ili kuća?

Obiteljske kuće

Obiteljske kuće često su prevelike te ne odgovaraju potrebama i kriterijima modernih obitelji. Kuće mogu biti građene kao višestambeni objekti te imati nefunkcionalne rasporede prostorija. Ovisno o tome o kakvoj je kući riječ, u starije kuće treba ulagati puno više financijskih sredstava, nego u stan, jer je vlasnik kuće taj koji snosi sve troškove održavanja i obnove objekta, od podruma do krova.

Tako ćete trebati voditi računa o tome je li izolacija dobra, kakvi su podovi, kakav je krov i sl.  Ipak, kuće imaju vlastiti vrt ili okućnicu koja podiže kvalitetu života. U kući je, dakako, komfor življenja bolji, jer ju možete prilagoditi vlastitim željama i zahtjevima.

Vlastito dvorište sačuvat će vaš mir, a na svježem zraku u privatnosti svog vrta možete uživati u svakom trenutku. Uredite dvorište, posadite cvijeće, izgradite bazen. Kuća je dobar odabir za one osobe koje vole privatnost svog doma. No, za tu će privatnost morati izdvojiti puno više financijskih sredstava jer su u kućama skuplje režije te sami troškovi stanovanja.

Održavanje kuće vremenski je više zahtjevno, osobito ako je riječ o uređenju okućnice ili vrta. No, za zaljubljenike u prirodu i predah od svakodnevnih obaveze, ovo će dobro doći.

Stan i stambena zgrada

Život i komfor u stanu ovisi o mogućnostima i individualnom odabiru. Ipak, ako živite u stanu, nećete imati briga oko održavanja stana i zgrade jer postoji zajednička pričuva, tzv. zajednička blagajna iz koje se plaćaju kojekakvi popravci i održavanja.

U stambenoj zgradi jeftinije su režije poput grijanja, hlađenja, komunalija i sl. U slučaju bolje izolacije kompletne zgrade i ostalih poslova svi stanari sudjeluju u ostvarivanju zadanog, a ne samo vi. Dobro organizirajte i nadzirite potrošnju režija jer ju možete prilagoditi svojim mogućnostima. Ne morate voditi računa o rješavanju infrastrukture, jer bi ona trebala biti unaprijed riješena. Kupovinom stana u novogradnji dodatno ćete uštedjeti.

Sloboda ponašanja je ograničena te postoje pravila kućnog reda, stoga se treba prilagoditi životu u zajednici. Stanovanje u zgradi zahtijeva, dakle, suradnju s ostalim stanarima i podrazumijeva obzir prema svima. Na prvi pogled to može djelovati zastrašujuće, no vrlo se lako i bez ikakvih problema čovjek na to navikne.

Štoviše, svi oni koji su to smatrali ogromnom preprekom za život u stanu promijenili su mišljenje. Svi stanari drže se kućnog reda i pravila te vam taj mir i tišina u zgradi zapravo godi. Stan se uvijek može održavati čistim i urednim jer ga je lako i povoljno očistiti.

S obzirom na to da se zgrade nalaze u blizini potrebnih sadržaja neophodnih za život, neće vam biti teško donijeti zaključak u korist stana. U mnogim se naseljima izgrađuju tržnice, parkovi, trgovine, teretane i sl. te vam je sve na dohvat ruke.

Stan ili kuća? Odluka je na vama!

No s obzirom na to da postoji više prednosti koje donosi život u stanu od života u kući, koje se odnose na troškove stanovanja, jednostavnije održavanje te činjenicu da vam je skoro sve u blizini, jasno je za što smo se mi odlučili!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije