Održavanje stana

Održavanje stana čini se da je mukotrpan posao, no ako redovito provjeravate instalacije te vodite brigu o PVC stolariji i ostalim stvarima, možete ne samo spriječiti veće neželjene probleme već i uštedjeti određenu količinu novca.

Održavanje stana

Održavanje stana odnosi se na:

Kako održavati slavinu i kako ćete znati da nešto nije u redu s vašom slavinom?

Vrlo jednostavno. U slučaju da voda teče manjim mlazom ili je mlaz raspršen, tada je potrebno zamijeniti mrežicu jer se na nju nakupilo puno nečistoća i kamenca koji uzrokuju ovu pojavu.

Preporučuje se da se mrežice perlatora očiste ili zamjene tri ili četiri puta godišnje. Slavine će tada ispravno raditi, a voda će teći u normalnom ujednačenom mlazu. Mrežice, odnosno uložak se skida tako da se pripadajućim ključem odvrne perlator.

Mrežicu možete očistiti pod mlazom vode te ju na kratko staviti u ocat.

Ocat služi za otapanje kamenca koji se na njoj nakupio. Nakon što ste ju očistili vratite ju na mjesto, a perlator zavrnite na izvod slavine. U slučaju da želite kupiti novu mrežicu i zamijeniti staru, na raspolaganju su vam prodavaonice koje prodaju sanitarije.

Za čišćenje ostalih dijelova slavina nemojte koristiti žice ili spužve koje grebu jer tako možete uništiti izgled slavine. Dovoljna je mekana krpa i blago sredstvo za čišćenje.

Održavanje klima uređaja stana

Održavanje klima uređaja odnosi se na redovito mijenjanje filtera. Novi su filteri, za razliku od starih koji su puni prašine i nečistoća, zdraviji za okruženje i za vaše zdravlje. Osim toga, tako ćete osigurati duži vijek trajanja vašeg klima uređaja.

Neke filtere možete oprati i vratiti na mjesto, dok ostali  klima uređaji zahtijevaju nove. Prije vraćanja opranog filtera pazite da je potpuno suh. Kod klima uređaja čisti se i vanjska jedinica; prije početka korištenja provjerite da nije zapelo lišće, grančice i sl., u suprotnom bilo kakve smetnje mogu ometati rad klime i izazvati veća oštećenja.

Održavanje i čišćenje sifona i odvoda stana

Redovito održavanje sifona i odvoda nužno je za prevenciju od nastanka neugodnih mirisa, začepljenja i sl. Iz tog vam razloga preporučujemo da redovito čistite zaštitni poklopac sifona na umivaoniku, sudoperu, kadi i sl.

Na tržištu postoje zaštitne mrežice koje možete postaviti u sudoper ili kadu koje će zadržati veće ostatke od hrane, kosu i ostale tvari koje mogu naštetiti i začepiti odvod.

Odvode biste svakako trebali čistiti minimalno dva puta u godini dana, jer ćete samo tako spriječiti veća začepljenja i oštećenja koja vas kasnije mogu koštati puno vremena, ali i novca. Za čišćenje odvoda preporučujemo kemijska sredstva koja sadrže agresivne tvari, jer su takva najučinkovitija.

Stvari iz domaćinstva poput limuna, sode bikarbone i octa također mogu poslužiti u ove svrhe, a za razliku od prethodnih niti su štetne za zdravlje niti za okoliš.

Održavanje PVC stolarije stana

PVC stolarija jamči sigurnost i kvalitetu vašeg življenja. Kako bi ona bila još bolja redovito čistite PVC profile i pripadajuće im mehanizme. PVC profile možete očistiti toplom vodom i mekanom krpom. Svakako izbjegavajte jaka i gruba sredstva za čišćenje.

Redovito podmažite sve mehanizme kako ne bi škripali ili zapinjali, a po potrebi očistite i brtve jer se na tim mjestima skuplja prašina i ostale nečistoće.

Save

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije