Kupnja prve nekretnine

Financijsko stanje i krizna situacija u državi mnoge je mlade bračne parove stavila u nezgodan životni položaj. Pitanje koje si mnogi postavljaju prije najveće životne odluke je živjeti u podstanarstvu ili kupiti svoj stan u novogradnji ili drugdje.

Najbolje bi bilo staviti sve prednosti i nedostatke jedne i druge opcije na papir i dobro promisliti što se može očekivati od svake u narednim godinama života. Odluka o kupnji nekretnine je svakako velik korak o kojem svaka mlada obitelj treba dobro razmisliti.

Nepovratne greške u koracima kod kupnje prve nekretnine

Pregledavanje ponuda koje tržište nudi svakako zahtjeva mnogo vremena i još više vremena za razmišljanje o svakoj od njih kako bi se donijela prava odluka. Stoga to nikako ne smije biti ljubav na prvi pogled dok se ne uzme u obzir zadovoljava li nekretnina sve kriterije koje ste si zacrtali.

Promišljanje o kupnji prve nekretnine treba sezati i u dalju budućnost kako bi odgovaralo onome se što očekuje od budućeg  stambenog prostora. Pri tom važnu stavku predstavlja i pravilno postavljanje prioriteta.

Sve ono što nekretnina mora zadovoljavati i što kupac može ispuniti treba biti u vrhu kriterija koji se pregledavaju. Manje važne stvari uvijek je moguće modificirati kad započne život ondje.

Najvažnije od svega je kvaliteta gradnje, ukoliko niste znalac koji može to procijeniti sam raspitajte se među prijateljima i znancima, sigurno ćete uspjeti pronaći nekog tko je stručan u području građevine i arhitekture. Poslušajte njihove savjete, al zadnja odluka je na naravno na vama.

Prilikom kupnje prve nekretnine ponekad i sami možete procijeniti je li nešto kvalitetno ili nije, pogledajte završne obrade, od stolarije, keramike, parketa i sl. stvari. Visok standard gradnje je svakako prednost.

Ne zaboravite obratiti pažnju i na zajedničke prostore u zgradi, jesu li prostrani ili nisu. Iako se to nekad čini beznačajno važno je da su stubišta i hodnici široki jer će te tuda prolaziti svaki dan.

Ponekad će vam u vašoj nekretnini trebati više prostora pa i širine zbog manevriranja dječjim kolicima, koferima i sl. Obratite pažnju u kakvom susjedstvu se nalazi nekretnina koju gledate radi kupnje, ono također treba imati sve vama važne stavke.

Vaša prva nekretnina je idealna ako je, primjerice, u blizini gradskog prijevoza, vrtića ili škole, trgovine, ljekarne ili slične točke važnosti. Osim toga, zasigurno ne želite kupiti stan koji će brzo gubiti na vrijednosti u slučaju da život donese potrebu za njegovom prodajom. Treba razmišljati o tome je li to lokacija, zgrada i infrastruktura koja će i kroz nekoliko godina biti atraktivna i zanimljiva novim kupcima.

Tržišna ponuda nekretnina i hrvatski mentalitet

Prema posljednjim trendovima kupnja stanova znatno je pala u posljednjih sedam godina. Kriza je evidentan uzrok manje kupovne moći građana. Mnogi mladi u takvim uvjetima teško se odlučuju na kupnju stana te im se podstanarstvo čini kao najbolja opcija.

U Hrvatskoj je oduvijek bio trend da je vlasništvo stana najbolja dugoročna opcija za svakoga, za razliku od nekih zemalja Europe gdje je za  mlade obitelji  dugoročno isplativije biti u najmu.

Naravno sve to ovisi o vašim mogućnostima pa  svak u konačnici treba za sebe odlučiti što je za njega najbolja opcija, kupnja vlastite nekretnine ili najam.

Najam ima svojih nedostataka, i osoba se ipak najbolje osjeća ako je svoj na svome; u svom vlastitom stanu jer dugoročno gledajući kupnja vlastitog stana je opcija koja se uvijek isplati.

Kupnja vlastitog stana je sigurnost pod vlastitim krovom

Vlasnik stana u svakom trenutku može zatražiti od njegovih podstanara da izađu iz stana u određenom roku. Stoga, kupnja vlastitog stana za svaku obitelj predstavlja sigurnije rješenje. Kod nas priličan problem predstavlja činjenica da većina ljudi do nekretnine ili vlastitog stana može doći jedino putem kredita. Pročitajte više o kupnji stana putem stambenog kredita.

Save

Save

Save

NEWSLETTER

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte najnovije informacije