Održavanje klima uređaja

 

35461506_s

Jako je važno da sami ili uz pomoć ovlaštenog servisera očistite ili zamjenite filter na klima uređaju prije početak sezonskog korištenja kako bi očuvali svoje zdravlje, a i osigurali dugotrajnost vašeg klima uređaja.

Tokom godine na klimu se hvata puno prašine i samim time pogodna je za razvoj bakterija. Zato je važno redovito održavanje klima uređaja.
Što znači redovito održavanje? Ako klimu koristitite samo tokom ljetnih mjeseci samo za hlađenje potrebno ju je očistiti prije prve upotrebe, a i nakon završetka korištenja. No međutim ako klimu koristite i za grijanje zimi potrebno ju je očistiti ili zamjeniti filter svaka cca 3 mjeseca, a ako imate kućnog ljubimca onda još i češće.

Klimu vrlo lako možete očistiti sami, no ako niste sigurni da ćete sve napraviti kako treba, posao prepustite ovlaštenim serviserima.

Ukoliko čete ipak sami očistiti klimu, potrebno je napraviti slijedeće:
Prije čišćenja obavezno ugasite klima uređaj iz struje.

– Čišćenje unutarnje jedinice
Prateći uputstva proizvođača izvadite filter. Ovisno o vrsti uređaja , neki filteri se mogu prati, a neke je potrebno zamjeniti. Filteri se peru toplom vodom, a vrlo je bitno da se prije vraćanja u uređaj potpuno osuše. Vratite filtere na svoje mjesto i vodite računa da ste ih ispravno postavili i da dobro stoje.

– Čišćenje vanjske jedinici
Vanjska jedinica uređaja jako je izložena svakakvim vremenskim prilikama. Pripazite da u nju ne bi zapelo lišće ili granje ili bilo kakvi drugi objekti koji bi mogli ometati normalan rad klime. Po potrebi ju obrišite.
Prije prve upotrebe klima jedinice potrebno je uz pregled i čišćenje filtra provjeriti ispravnost daljinskog upravljača, pregled i čišćenje izmjenjivaća topline te ostalih funkcionalnosti.