Garsonjera

 

49423204_s

Život u jednoj sobi može biti pakao, ali također može biti zabavan ako se spremno poigrate s prostorom i namještajem.

Život u jednoj sobi osim što ima ekonomske prednosti, primjerice male troškove za grijanje i struju, može potaći na kreativnost i razmišljanje o sebi i vlastitom načinu života, pridonjeti u stvaranju osobnosti i načinu rada. Sve će to imati utjecaja na oblikovanje životnog prostora s najpogodnijim namještajem i ukrasima.

Večina nas je iskusila život u skučenom prostoru, primjerice šatoru, kamp-kučici ili jahti, i silno smo u tome uživali. Iskustvo nas uči važnost organizacije, razlučivanje bitnog od nebitnog i pronalaženje što jednostavnijih rješenja. Jednako tako, život u jednoj sobi usredotočuje um i izaziva dosjetljivost – tu nema mjesta za suvišne stvari.

Kad razmislite o tome i nakon što odbacite tradicionalna motrišta o onome što uistinu trebate kako biste udobno živjeli uviđate da sve što vam je potrebno za svakodnevni život može biti spremljeno u nekoliko ormara. Ko primjer može poslužiti niz ugrađenih ormara, u kojima su smještene kuhinja, garderoba i krevet.

Danas sve više na tržištu postoji sve više prilagodljivih, višenamjenskih proizvoda koji ne zauzimaju mnogo mjesta, a prozvodači i dizajneri počeli su oblikovati predmete za zadovanjavanje tih potreba.
U malenom ili jednosobnom stambenom prostoru svjetlost ima posebnu važnost. Upotrebom svjetiljaka, zrcala i stakla te pažljivom izboru materijala i boja možemo je iskoristiti za promjenu ugođaja i oblika sobe.
Kad je prostora malo, višenamjenski je namještaj najpraktičniji izbor. Potražite sofe koje se pretvaraju u krevet, te sklopive stolce koji se kad ih ne trebamo mogu objesiti na zid ili gurnuti u kut.