Biljke za stan

Biljke ne samo što su ukras u stanu već i djeluju na naše zdravlje, pročišćavaju zrak, upijaju elektromagnetska zračenja, umanjuju stres i šire pozitivnu energiju. Ukoliko ste zaintersirani za uzgoj ukrasnih biljaka u svom stanu, a nemate previše vremena, predlažemo vam nekoliko vrsta koje ne traže puno vaše pažnje i izuzetno su otporne.

FILODENDRON

Jedna od najviše uzgajanih sobnih biljaka. Izrazito je otporna i lako uspijeva u raznim ambijentima. Potrebno joj je malo svjetla te može uspjevati i u tamnijim dijelovima sobe. Idealno ju je postaviti pored prozara, ali na mjesto gdje zrake svjetlosti nisu u direktnom kontaktu s njom. Ako listovi požute znači da je bila previše izložena sunčevim zrakama.

filodendron_17304_6

 

DRACENA
Jedna od vrlo zahvalnih biljaka. Potrebno ju je staviti u svjetli dio prostorije, ali dalje od direktnog sunca. Idealna temperatura je od 17-27 C. Ovisno od vrste može narasti od 1 do 3 m. Biljke treba zalijevati jednom tjedno s malo vode. Dracena sanderianan poznata je i kao sretni bambus. Iako je uvriježeno mišljenje da je zaista rijeć o bambusu, ova biljka nije ni u kakvom rodu s pravim bambusom.
Savjet: Ukoliko postane previše visoka, odrežite gornji dio.

dracena

 

PAPRAT

Paprat traži dosta veliku vlagu u prostorijij i potrebno ju je redovito zalijevati, a lišće prskati vodom. Ne traže puno svjetla, ali isto tako ne smiju biti ni u mračnom dijelu sobe. Ima preko 12 tisuća vrsta paprati i rasprostranjene su svuda po svijetu. Neke od najzastupljenijih su: Adiantum cuneatum, Asplenium nidus, Nephrolepis exaltata.

62D3DD4932364E34AB3E56FE94142B2B

 

ZELENI LJILJAN

Jako dobro pročišćava zrak, a jako je jednostavan za uzgoj. Vrsta  s potpunim zelenim lišćem je pogodna za prostore s malo svjetlosti, dok je uobičajenijoj vrsti šarenih, bijelo-zelenih listova potrebno više svjetla. Ne traži puno svjetla, ali ne voli izravno svjetlo. Ljeti ju je potrebno zalijevati 2 puta tjedno, a zimi 1x tjedno. Ako primjetite da su listovi žuti znači da joj nedostaje vlage. Prihranite je jednom mjesečno vodom u koju ste dodali  tekuće gnojivo.

zeleni-ljiljan2

 

BEGONIJA

Postoji oko 1000 različitih vrsta Begonije. Omiljene su zbog ukrasnog lišća, a neke vrste i zbog cvjetova žarkih boja. Najpoznatije vrste  su Rex, Elatior i Semperflores, gomoljasta begonija, carska begonija, viseća begonija, Lorenska begonija.
Begonia Rex nema cvijet već predivno lišće u obliku srca koja dolaze u raznim bojama. Zimi se trebaju zalijevati jednom tjedno, a ljeti dva puta tjedno. Prilikom polijevanja jenom mjesečno  treba se u vodu staviti i tekuće gnojivo.

begonija