Kupnja prve nekretnine

Financijsko stanje i krizna situacija u državi mnoge je mlade bračne parove stavila u nezgodan životni položaj. Pitanje koje si mnogi postavljaju prije najveće životne odluke je živjeti u podstanarstvu ili kupiti svoj stan. Najbolje bi bilo staviti sve prednosti i nedostatke jedne i druge opcije na papir i dobro promisliti što se može očekivati od svake u narednim godinama života. Odluka je svakako velik korak o kojem svaka mlada obitelj treba dobro razmisliti.

Nepovratne greške u koracima
Pregledavanje ponuda koje tržište nudi svakako zahtjeva mnogo vremena i još više vremena za razmišljanje o svakoj od njih kako bi se donijela prava odluka. Stoga to nikako ne smije biti ljubavna prvi pogled dok se ne uzme u obzir zadovoljava li nekretnina sve kriterije koje ste si zacrtali. Promišljanje treba sezati i u dalju budućnost kako bi odgovaralo onome se što očekuje od budućeg  stambenog prostora. Pri tom važnu stavku predstavlja i pravilno postavljanje prioriteta. Sve ono što nekretnina mora zadovoljavati i što kupac može ispuniti treba biti u vrhu kriterija koji se pregledavaju. Manje važne stvari uvijek je moguće modificirati kad započne život ondje. Najvažnije od svega je kvaliteta gradnje, ukoliko niste znalac koji može to procijeniti sam raspitajte se među prijateljima i znancima, sigurno ćete uspjeti pronaći nekog tko je stručan u području građevine i arhitekture.Poslušajte njihove savjete, al zadnja odluka je na naravno na vama. Ponekad i sami možete procijeniti jel nešto kvalitetno ili nije, pogledajte završne obrade, od stolarije, keramike, parketa i sl. stvari. Ne zaboravite obratiti pažnju i na zajedničke prostore u zgradi, je su li prostrani ili nisu. Iako se to nekad čini beznačajno važno je da su stubišta i hodnici široki jer će te tuda prolaziti svaki dan. Ponekad će vam trebati da su ti prostori široki zbog manevra dječjih kolica, kofera i sl. Obratite pažnju u kakvom susjedstvu se nalazi nekretnina koju gledate, ono također treba imati sve vama važne stavke. To su, primjerice, blizina gradskog prijevoza, vrtića ili škole, trgovine, ljekarne ili slične točke važnosti. Osim toga, zasigurno ne želite kupiti stan koji će brzo gubiti na vrijednosti u slučaju da život donese potrebu za njegovom prodajom. Treba razmišljati o tome je li to lokacija, zgrada i infrastruktura koja će i kroz nekoliko godina biti atraktivna i zanimljiva novim kupcima.

Tržišna ponuda i hrvatski mentalitet
Prema posljednjim trendovima kupnja stanova znatno je pala u posljednjih sedam godina. Kriza je evidentan uzrok manje kupovne moći građana. Mnogi mladi u takvim uvjetima teško se odlučuju na kupnju stana te im se podstanarstvo čini kao najbolja opcija. U Hrvatskoj je oduvijek bio trend da je vlasništvo stana najbolja dugoročna opcija za svakoga, za razliko od nekih zemalja Evrope gdje je za  mlade obitelji  dugoročno isplativije biti u najamu. Naravno sve to ovisi o vašim mogućnostima i svak u konačnici treba za sebe odlučiti što je za njega najbolja opcija, jer i najam ima svojih nedostataka, i osoba se ipak najbolje osjeća ako je svoj na svome u svom vlastitom stanu jer dugoročno gledajući to je opcija koja se uvijek isplati.

Sigurnost pod vlastitim krovom
Vlasnik stana u svakom trenutku može zatražiti od njegovih podstanara da izađu iz stana u određenom roku. Stoga, kupnja vlastitog stana za svaku obitelj predstavlja sigurnije rješenje. Kod nas priličan problem predstavlja činjenica da većina ljudi do nekretnine može doći jedino putem kredita.